Ylälaidan kuva: Ivan Timiriasew / Auringonpimennyksen katselua Tähtitornin vuorella (1912). Helsingin Kaupunginmuseo (CC BY 4.0).

Tsaarin Helsinki on blogi Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungin historiasta. Ajallisesti blogi keskittyy Belle Époquen viimeisiin vuosiin, ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen kauniiseen aikaan, jolloin uinuva suurkaupunki alkoi herätä, elämä muuttua kiihkeämmäksi ja “veri nykyaikaisen ihmisen suonissa pulputa nopeammin ja voimakkaammin”.

Kukoistuskauden taustalla väijyivät kuitenkin tummat pilvet: Euroopan yllä leijui sodan aave, yhteiskunnan sisäiset ristiriidat olivat kärjistymässä myös Suomessa, ja murhista, katukahakoista ja jopa terrori-iskuista sai Helsingissäkin lukea lähes päivittäin.

Blogin pääasiallisen sisällön muodostavat aikalaissanomalehtien ja -aikakauslehtien erikoisimmat, hämmentävimmät, kummallisimmat, kammottavimmat ja yllättävimmät aikansa Helsinkiä ja sen asukkaiden elämänmenoa kuvaavat artikkelit.

Blogistina toimiva Jaakko Mäntyranta (s. 1987) on viestintäalalla työskentelevä pöytälaatikkokirjailija, nojatuolijournalisti ja jalkapalloromantikko, joka on opiskellut Helsingin yliopistossa talous- ja sosiaalihistoriaa, viestintää, sosiologiaa sekä legendaarisen kahden opintopisteen kurssin ufotradition historiaa. Helsingin historiasta humaltunut blogisti on asunut koko ikänsä Helsingin liepeillä ja tarkkaillut kaupunkia ulkopuolisena ilman pienintäkään kiinnostusta helsinkiläistyä itse.

/// Palautetta, vinkkejä tai toiveita? Jätä viesti oheisella lomakkeella.