Mitä Helsingin työväenyhdistyksen ravintolassa syödään?

Kuva: Kalle Havas / Helsingin työväenyhdistyksen ravintola 1920-luvulla. Helsingin kaupunginmuseo (CC BY 4.0)

Kukapa meistä ei olisi joskus miettinyt, paljonko ja mitä Helsingin työväenyhdistyksen ravintolassa päivittäin syötiin vuonna 1911. Onneksemme Työmies-lehdessä julkaistiin aiheesta seikkaperäinen selvitys, jonka nyt jaamme lukijoidemme iloksi.

***

(Työmies 21.3.1911)

Paljonko ja mitä Helsingin työväenyhdistyksen ravintolassa päivittäin syödään.

Jokainen meistä on sanomalehdestä lukenut siitä miljoonatalosta, jonka Helsingin työväki on itselleen rakentanut. Mutta harva meistä aavistaa, miten yhteistyöllä on perustettu ruokala, josta jaellaan ravintoa niille, joiden on nälkä.

”Kiireisinä aikoina siellä hyörii samana aikana 30 naista, joiden on pakko alituiseen kiirehtiä voidakseen tyydyttää suurissa saleissa ruokaa odottavaa yleisöä.”

Tehkäämme pieni kävely Helsingin työväenyhdistyksen huoneiston ruokalan keittiöön. Kiireisinä aikoina siellä hyörii samana aikana 30 naista, joiden on pakko alituiseen kiirehtiä voidakseen tyydyttää suurissa saleissa ruokaa odottavaa yleisöä. Ja mitä nuo naiset päivittäin keittivät? Se on hiukan enemmän kuin mitä manttaalitalossakin pataan pannaan.

Kahvia, tuota kuumaa höyryävää nestettä, tarjotaan noin kuusituhatta-seitsemäntuhatta kupillista päivässä. Ja kahvia menee neljä leiviskää viikossa. Se on komeempaa kuin kartanonherran hääkahvittaminen.

Entäs potaatteja, miettii kai joku. Niitä syödään 2 hehtoa päivässä. On siinä kuorittava yksikin mommo.

”Puuroa Helsingin työläiset pistävät poskeensa oikein rajusti.”

Puuroa Helsingin työläiset pistävät poskeensa oikein rajusti. Sitä syödään noin kolmestakymmenestä kilosta kauraryynejä keitettyä möthössöä. Ja riisiryynipuuroa pistetään noin 160 lautasellista päivässä vatsaan. Entäs lihaa! Sitä voidaan pistää jauhelihaa noin 50 kiloa, josta tehdään 1500 lihapullaa päivässä.

Sunnuntaisin menee 210-220 kiloa paistia, hyvää häränlihaa. Vain häränselästä otettua pihvipaistia menee noin neljäkymmentä tahi viisikymmentä kiloa lisäksi päivässä.

Kun oikein herkutellaan, syödään kaksi sikaa kerrallaan, tahi kymmenen eli kaksitoista lammasta. Toista sataa kiloa syödään päivässä vasikanlihaa. Syödäänpä joskus puolitoista lehmääkin potaattisoppaa.

Noh, mutta kalaa! Mitenkä paljon sitä syödään. Silakoita syödään puoli tynnyriä kerrallaan. Lohta syödään 20 kiloa. Makkaraakin syödään 60-70 kiloa päivässä.

Ja makeaa soppaa! Sitä syödään toista tuhatta lautasellista päivässä. Sokeria syödään viisikymmentä kiloa päivässä. Maitoa juodaan 300 litraa ja kermaa lipataan 120 litraa päivässä.

”Kaljaa juodaan 120 litraa päivässä.”

Noh mutta leipää, mitenkä paljon sitä syödään. 3900 kahvileipää, 100 voipullaa, 150 ranskanpullaa, 1050 hapanleipäviipaletta, 120 leivosta, 150 pakettileipää sekä 16 markan edestä muita leipiä. On siinä ollut pyörittämistä. Mutta leipä leivotaankin Helsingin suuressa osuusleipomossa, Elannossa.

Kaljaa juodaan 120 litraa päivässä. 50 litraa menee marjamehua. Voita ei joutanut laskemaankaan enkä munia.

Tämä kaikki syödään päivittäin. Kuukaudessa on tuloja noin 22,000-23,000 markkaa yhdistyksellä.

Miten paljon siellä on astioita, siitä täytyy teidän itse ottaa selvä käydessänne tutkimassa, kuinka kansa järjestää kaikki itselleen komeasti, kun se saa itse elämänsä määrätä.

Lasketaan, hyvät perheenemännät, montako kahvikuppia tarvitaan, kun tarjotaan 6,000-7,000 kupillista kahvia, joista joka neljännen kupin varalla on sokuriastia, kahvipannu, tarjotin ja kerma-astia, sillä sieltä saa jokainen työmies eri kiiltävät kahvikalut eteensä pöydälle kun tilaa kahvit nuorilta tytöiltä.

Entäs lusikoita, lautasia, kun syödään jokainen eri lautasesta, kuvitelkaa vain toistatuhatta makeaa soppa-annosta, satoja puuroannoksia ja toista lehmää ja kaksi hehtoa potaattisoppana.

Niin komeesti laajenee liike, kun siihen yhteishommin ryhdytään, työläiset!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s