Helsingin esikaupungit: Hermanni

Kuva: Signe Brander / Kaupungin tulliportti Itäisellä Viertotiellä (1907). Helsingin kaupunginmuseo (CC BY 4.0)

Kallion jälkeen Helsingin esikaupungeista vuoronsa saa Hermanni, jonka vaiheista ja kehityksestä kerrotaan Uuden Suomettaren artikkelissa kesäkuulta 1907.

Lisää alueista ja esikaupungeista kertovia artikkeleita löydät blogin osiosta Alueet ja esikaupungit.

***

(Uusi Suometar 30.6.1907)

Helsingin esikaupungit: Hermanni.

Tämä esikaupunki käsittää alueen Sörnäisten radan itäpuolelta entiselle ”kaupungin portille” asti. Noin parisenkymmentä vuotta taaksepäin ei siellä ollut kuin Koivuniemellä kuritushuone sekä sen alapuolella meren rantaan päin Sörnäisten olutpanimo ja sen vieressä pienellä saarella Verkkosaaren saha, ja maantien varrella jokunen talo.

Nyt on sielläkin täydellinen esikaupunki katuineen ja muhkeine rakennuksineen. Talot ovat puiset ja suurimmaksi osaksi pienempiä kuin Kallion alueella, kadut suoria, mutta alkuperäisessä kunnossa maanpintana sekä toisin kohdin niin jyrkkiä, että hevosella kulkemiseen ovat mahdottomia.

Vielä kolmisen vuotta takaperin kuului tämä alue Helsingin pitäjääseen, ollen kuntaan nähden täydellisesti lapsipuolen asemessa. Hermannilaisten ja kunnan viranomaisten välillä oli alituisia riitaisuuksia olemassa sen johdosta, että kunta olisi hermannilaisista tahtonut hyötyä niin paljon kuin suinkin, uhraamatta heidän hyväkseen mitään. Useampien valitusten johdosta liitettiin Hermannin alue sitten Helsingin kaupunkiin kuuluvaksi, joka oli onneksi tälle esikaupungille.

Asukkaina on täälläkin melkein yksinomaan työväkeä, joka täältä pitkän matkan takaa kulkee kaupungissa työssä. Tehtaita on lähiseudulla ainoastaan jo mainitsemani olutpanimo ja Verkkosaaren saha sekä Hamfeltin puuseppätehdas, Arabian porsliinitehdas, Vanhankaupungin kutomatehdas, Pohjoispanimo ja Toukolan nahkuriliike, joissa kaikissa hermannilaisia käypi työssä.

Henkisten rientojen keskuspaikkana on täälläkin ollut ”Kansan koti”, jossa on työskennellyt aivan äskettäin toimintansa lakkauttanut Hermannin nuorisoseura, eräs raittiusseura ja Hermannin työväenyhdistys. Täällä on oma vapaaehtoinen palokunta ja eri poliisikunta vahtikonttorineen.

Hermanni on jaettu kahteen osaan, ensimäiseen ja toiseen, joista jälkimäinen on maantien pohjoispuolella, alkaen ”kaupungin portista”, ja käsittäen ainoastaan Mauritsinkadun. Tässä osassa on rukoushuone ja koulusali sekä ylempänä maantien varrella Paimentolassa varsinainen uhkea, kivestä rakennettu kolmikertainen koulutalo.

Hermannista eteenpäin Vanhaankaupunkiin päin on Toukola, muutamia taloryhmiä maantien varrella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s