Helsinki sadan vuoden kuluttua

Kuva: Ilmalaiva liitää yli Lontoon (Pelastusarmeijan nuori sotilas 10.6.1911).

Helsingissä juhlittiin vuonna 1912 sadan vuoden taivalta Suomen pääkaupunkina. Pääkaupungissa ilmestynyt sosialidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattaja Työmies otti osaa juhlaan julkaisemalla kolmiosaisen artikkelisarjan Helsingistä. Ensimmäinen osa kuvaili Helsingin varhaisempia vaiheita ja toisessa pureuduttiin käynnissä olleisiin rakentamishankkeisiin ja jo näkyvissä olleisiin kehityssuuntiin.

Kolmannessa osassa, joka on tämän artikkelin aiheena, katsottiin sen sijaan kauas tulevaisuuteen, aina sadan vuoden päähän vuoteen 2012, ja visioitiin, miltä Helsinki ja maailma tuolloin näyttäisivät. Tuloksena on todella kummallinen tulevaisuuden profetia, joka muun muassa ennustaa Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin ja epäilee Suomen päähallinnon muuttaneen Kuopioon. Maailmaa johtaa, luonnollisesti, Palestiinassa sijaitseva maailman parlamentti.

Artikkelin huipentaa lyhyt tarina, joka ansaitsisi lyhykäisyydestään huolimatta nousta paraatipaikalle suomalaisen scifin historiassa.

***

(Työmies 6.4.1912)

Maailman kuva ja Helsinki vuonna 2012

Silloin ei kukaan tunne enää vuoden 1912 Helsinkiä. Se on kokonaan muuttunut. Laivaliikenne ulkomaille käy kesäisin laivoilla, jotka kulkevat puolittain ilmassa, puolittain vedessä. Talvisin käy liike merenalaisen tunnelin kautta poikki Suomenlahden Viroon.

”Helsingin aikuiset ihmiset eivät enää tahdo asua ummehtuneissa kivikasarmeissa.”

Helsingin rantaseudut ovat täynnä tavaramakasiineja, joissa siirtomaantavarat säilytetään. Mutta sisäisempi osa Helsinkiä on kokonaan hävinnyt. On vaan kauniita puutarhoja, pieniä huviloita ja nurmikenttiä. Sen aikuiset ihmiset eivät enää tahdo asua ummehtuneissa kivikasarmeissa. He tahtovat joka puolelta ilmaa, valoa ja auringonpaistetta. Helsingissä ei ole silloin enää korkeita senaatteja eikä ylivirastoja. Niiden aika on jo ollut ja mennyt. On vaan pieni paikallishallitus, joka on sijoitettu Eläintarhan taakse.

Liike maaseudulle käy osaksi rautateillä, osaksi ilmalaivoilla. Tavaraliike käy entiseen tapaan rautatiellä, joissa käyntivoiman aikaansaa – vesi. Mutta matkustajat kulkevat mieluummin ilmalaivoilla.

Maanviljelys ei ole silloin enää Suomen pääelinkeino, vaan teollisuus ja karjanhoito. Tehtaat on sijoitettu ympäri maata koskien partaille ja karjat käyvät entisillä pelloilla ja niityillä. Eloa ei kannata täällä enää kenenkään viljellä, se tuodaan ulkoa, sikäli kuin sitä tarvitaan. Ainoastaan puutarhaviljelys on kotoista ja sen tuotteet ovat pääasiallisena ravintona. Talot eivät ole enää suuria, kuten nyt, vaan pieniä puutarhan ympäröimiä huviloita ja niitä on teiden varret kahden puolen täynnänsä. Ilmalaivaliikenne välittää liikettä jokaiseen huvilaan ja maanteitä, jotka ovat katujen kaltaisia, kulkee tavara-automobiilit.

”Suomen päähallinto on sijoitettu Kuopioon.”

Kirkkoja ja pappeja, joita seurakunnat nyt ylläpitävät, ei ole nimeksikään. Kussakin kyläkunnassa on sen sijaan seuratalo, jossa on kirjastot, lukusalit, teatterit, konsertti-, tanssi- ja urheilusalit. Seuratalossa on samalla paikallishallinnon kokouspaikka. Vankilat ja vaivaistalot ovat hävinneet samaa tietä, kuin papit ja kirkotkin. Ihmisiä ei panna enää vankilaan eikä vaivaistaloihin, vaan tarpeen tullen sairaaloihin. Lääkäri on silloin sekä sielun että ruumiin paimen.

Helsingin tärkein merkitys vuonna 2012 on siinä, että se on varasto- ja satamapaikkana ulkoa tuleville ja ulos lähetettäville tavaroille. Muussa suhteessa se on hiukan tavallista suurempi huvilakylä, jossa muinaismuistoina ylläpidetään vanhan raakalaisajan kirkkoja, vankiloita ja hallintorakennuksia. Suomen päähallinto on sijoitettu Kuopioon. Periaatteena on pidetty vanhaa sananpartta ”kirkko keskellä kylää”.

Kansamme, kuten kaikki muutkin kansakunnat, muodostavat silloin kielen perusteella oman paikallisvaltion, ollen suorastaan yhteydessä koko maapalloa hallitsevan maailman parlamentin kanssa, joka sijaitsee Palestiinassa. Maailman parlamentin käskynalaisena on pieni seisova sotaväki, muuten on sotalaitos kaikkialla maapallolta hävitetty. Paikallishallintojen käskynalaisia ovat vaan muutamia poliisimiehiä, joiden päätehtävänä on korjata mielenvikaiset sairashuoneisiin.

Maailman parlamentissa on kaikki maailman kansat ja kielet edustettuina, mutta melkein kaikki osaavat oman kielensä ohessa yhteistä maailmankieltä, jolla on suuri taipumus ja mahdollisuus tulla vähitellen kaikkien kansain ainoaksi äidinkieleksi.

”Heidät on rotevuutensa takia pantu ehdokkaiksi yleisten maailman asiain palvelukseen.”

On keskipäivä heinäkuussa 2012. Entisen Turun kasarmin paikalla on puutarhan ympäröimänä pieni huvila, joka on niin rakennettu, että sen voi panna kokoon ja purkaa muutamissa tunneissa. Siinä asuu vanhoista kalastajista perua oleva perhe, isä, äiti ja kolme poikaa. Pojat ovat rotevia ja kauniita, noin 24–28 v. ikäisiä. Heidät on rotevuutensa takia pantu paikallishallinnon puolelta ehdokkaiksi yleisten maailman asiain palvelukseen. Ja he ovat saaneet viestin, että heidän on oltava valmiina käskyn saatua.

Käsky tulikin. Vanhin määrättiin maailman parlamenttiin Suomalaisen kansalliskirjaston vahtimestariksi Palestiinaan, keskimmäinen Islantiin – jonne entisten hallitsijain jälkeläiset on sijoitettu – palatsinvartiostoon ja nuorin, joka oli niin hartaasti toivonut johonkin pääsyä, hän ei mitään määräystä saanut. Hän suri sitä kovasti.

Kun toiset veljet nousivat ilmalaivoihinsa lähteäkseen määräpaikkoihinsa, nousi hänkin. Imatralla asui eräs hänen nuoruuden tuttavansa, joka nyt aikoi tänään viettää häitään. Surunsa haihduttaakseen lähti hän Imatralle häihin joiden jo kello 5 piti alkaman. Kello 2 olivat veljekset valmiina lähtemään. Vanhimmat arvelivat tulevansa perille vasta seuraavana päivänä Palestiinaan ja Islantiin. Mutta nuorin seisoi Imatralla sulhaspoikana ystävänsä häissä kello 5.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s